Ще замерват радиочестотите по Северното Черноморие
Ще замерват радиочестотите по Северното Черноморие / Darik Varna

Контролни групи ще замерват честотите за излъчване на българските радиостанции по Северното Черноморие от следващата седмица, съобщават от пресцентъра на ВМРО. В състава на групите са включени специалисти от Комисията за регулиране на съобщенията и представители на ВМРО.

Действията са резултат от изпратената преди дни жалба от ВМРО до комисията. Тя разглежда проблемите с честотата на радиоефира на територията на страната.

„През последните години сме свидетели на това как по Северното Черноморие, на територията на областите Варна и Добрич, в протежение до границата с Румъния, в обхват до около 50 км. навътре във вътрешността на страната, на честота 85 - 108 MHz местните радиопредавания са изцяло и постоянно заглушавани. По друг начин не може да се обясни отслабването и изчезването им от обхват при разнородни радиоприемници. На тяхно място се предават, на същите тези честоти, множество чуждестранни радиопредавания, предимно на турски език, но също така и на румънски, и в определени случаи даже абхазки. В публичния регистър на лицата, имащи право да предават обществени предавания за тези честоти, ние не можахме да намерим регистрирани с лиценз чуждестранни лица или радиостанции.” Това се казва в жалбата до д-р Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

В жалбата е записано, че незабавна проверка трябва да установи допустимите честоти за излъчване на български радиостанции, както регионални, така и национални. Трябва да стане ясно и дали те умишлено се заглушават от задгранични източници. Настоява се от КРС да предложат възможните решения за отстраняване на проблемите.