Над 6000 гледаха Дон Карлос на Царевец
Над 6000 гледаха Дон Карлос на Царевец / снимки: Общинска агенция по туризъм, Dariknews.bg

Над 6000 зрители са посетили спектаклите на операта „Дон Карлос" по време на летния оперен фестивал „Сцена на вековете" на хълма Царевец. Трите спектакъла на Софийската опера и балет са гледани от 1500 чужденци от Русия, Румъния, Испания, Германия, Франция и Великобритания.

По време на първите три дни на културния форум всичките над 100 хотела във Велико Търново и Арбанаси са били пълни, а вече няма свободни места и за предстоящия уикенд, когато фестивалът продължава с представления на балет „Арабеск".

Сувенир, копие на Патриаршеската църква на Царевец, са получили за спомен от изявата си във Велико Търново всичките 180 души от трупата на Софийската опера  и балет.

Фестивалът „Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново и Общинска агенция за туризъм "Царевград Търнов" с партньорството на балет „Арабеск" и Софийската опера и балет и със съдействието на Министерство на културата и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

В рамките на културния форум на 6 август балет „Арабеск" ще представи постановките „Двойнственост", „Лудо вино" и „Болеро", а на 7 и 8 август спектакъла „Кармина Бурана" по Карл Орф.

Над 6000 гледаха "Дон Карлос" на Царевец
netinfo

В дните от 6 до 8 август на крепостта Царевец ще продължат и историческите възстановки от българското Средновековие. Сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила" ще представи средновековни занаяти и техники, турнири по средновековна фехтовка, стрелба с лък, демонстрации на моменти от бита, забавления, игри и средновековна музика. Отново ще може да се види и средновековният български панаир, пресъздаден от сдружение „Чигот".