„Оренда - ново списание за свещените места
„Оренда - ново списание за свещените места / netinfo

На пазара вече е „Оренда" - ново списание за свещените места в България, което води към популярни, но и малко познати забележителности. Първото по рода си периодично издание ги ще представя с техните легенди, с местните традиции и специфични обичаи и символи, ще описва маршрутите до тях и ще чертае карти с туристическите обекти, които не бива да бъдат пропуснати.

Първият брой отвежда в Рила планина. Изборът на такова начало не е случаен - Рила обединява, тя е живописна и предпочитана дестинация. Представя Рилския манастир и запазените в него светини. Описва Стобските пирамиди - наследник на древния тракийски град Стоб, Сапарева баня с минералните извори и старите църкви и разкрива малко ивестни факти за тях.

Във втория брой „Оренда" разказва на страниците си за мистичната сила на Странджа планина, връзката и с древния Созопол и традициите на границата между религиозно и езическо. Стъпва върху жаравата на нестинарските обичаи, търси тракийски светилища, живописни еко пътеки и местности, където пътешественикът да се „изгуби".

В следващите няколко броя списанието ще продължи да търси и описва загадките на източните български земи.