Ще усетим по-високите цени на месните продукти Стара планина от октомври
Ще усетим по-високите цени на месните продукти Стара планина от октомври / снимка: sxc.hu

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти", прогнозират представители на бранша. На този етап те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените.

Стандартите влизат в сила от утре, 2 август. Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите стандарти за месните продукти цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и  вкус.

Все още е рано да се говори колко биха стрували новите качествени продукти на нашите предприятия, каза за БТА Кирил Вътев, председател на Асоциация на месопреработвателите в България.  Всяка фирма си има специфични разходи, допълни той.

Вътев съобщи, че първоначално ще има пробни производства. Трябва да се измисли лого и дизайн на продуктите, да се поръчат опаковки и етикети. Този процес ще продължи вероятно до края на септември, каза Вътев.

Ние, в "Тандем В", изпитваме всички изделия в сертифицирани лаборатории, за да гарантираме качеството, каза Вътев. Това естествено се отразява на цената на продуктите, добави той. Други фирми  могат да решат да си спестят тези пари, но това ще е за сметка на сигурността, каза председателят на асоциацията. Цени и качество в нашия бранш са като огън и вода, каза Вътев.

В средата на миналия месец министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви пред журналисти, че не очаква сериозен ръст на цените на хранителните изделия, които са произведени по новите стандарти. Очакваме цените да бъдат реални, каза тогава министърът. Като пример той посочи, че ако се спазва изискването на стандарта, цената на килограм кайма, в която 60 на сто е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде осем лева, а не три лева.    

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България се съгласи с оценката на министъра и добави, че кайма в такива пропорции не би трябвало да струва по-малко от осем лева. 

Според Вътев един от проблемите в България е, че големите търговски вериги търсят и продават на клиентите предимно евтини продукти, а тези вериги определят голяма част от пазара.    

Председателят на асоциацията отбеляза, че в други държави не се разрешава на големите вериги да отварят обекти в градовете, за да се запазят малките магазинчета.  У нас  тези вериги убиват малкия и среден бизнес и диктуват цените, посочи Вътев.

Нереално ниски цени има на пазара, в битката на големите търговски вериги потърпевшите сме ние, това че по всяка вероятност ще стане по-скъпо, ще бъде за сметка на нашето здраве, което означава, че ние ще си купуваме здраве, каза министърът.

Ще усетим повисоките цени на месните продукти "Стара планина" от октомври
netinfo

"УТВЪРДЕНИ СТАНДАРТИ"

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов от 2 август в сила влизат девет "утвърдени стандарта" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, съобщиха от службата. Това са кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо.

Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.

Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието "Стара планина". ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите. Обявяваме война на всички боклуци, които ни тровят, който го хванем, ще си плати за гяволъка, ще ги качваме на "стената на позора", обявяваме ги на сайта на министерство, за да знаят хората и да не си купуват от тях, заяви министърът.

Изискванията за  продуктите "Стара планина"  бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка, припомня пресцентърът на земеделското министерство. В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. "Утвърдените стандарти" са доброволни.

БЕЗ СОЯ, КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ, ФИБРИ В МЕСНИТЕ ПРОДУКТИ "СТАРА ПЛАНИНА" 

В продуктите, произведени под марката "Стара планина", няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. За сравнение според Българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2,5 до 5 на сто соя.

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2 на сто. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 на сто сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо - не повече от 3,5 на сто.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамин С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.

Ще усетим повисоките цени на месните продукти "Стара планина" от октомври
netinfo