Железничарите отбелязват професионалния си празник
Железничарите отбелязват професионалния си празник / снимка: Sofia Photo Agency

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август, съобщи пресцентърът на БДЖ. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който да се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в нашата страна, е свързан с историческия факт, че в началото на август през 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

От пресцентъра припомнят, че много от дейците на национално-освободителното движение са работили като железничари. Такива са: Тодор Каблешков (началник на гара Белово); Захари Стоянов (маневрист в гара Търново Сеймен - днешният Симеоновград); Иларион Драгостинов (телеграфист на гара Русе); Георги Икономов (маневрист в гарите Русе, Търново Сеймен и Одрин) и др. Никола Корчев - човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на платното на художника Ярослав Вешин е бил локомотивен машинист, а поетът Никола Вапцаров е работил близо две години като огняр в локомотивното депо в София.

От началото на 2010 г. досега за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, са наградени 4 локомотивни машинисти и 15 служители на превозни бригади в пътнически влакове.

В своето обръщение към българските железничари по повод професионалния празник, изпълнителният директор на "Български държавни железници" ЕАД, Пенчо Попов, посочва: "Високо ценя способността на българския железничар да концентрира всички свои умения, познания и отговорност, за да продължи уверено напред. Убеден съм, че и този път ще успеем да мобилизираме всички сили, качества и способности, с цел да убедим обществото, че влакът е действително надежден, удобен и екологичен начин за пътуване и "Български държавни железници" ЕАД са високо отговорен железопътен превозвач. Благодаря на хилядите железничари, които със своя неуморен и отговорен труд, ще изведат железницата напред и ще продължат да творят нейната история!".