Неправителствени организации искат създаването на фонд за зависимости
Неправителствени организации искат създаването на фонд за зависимости / Dariknews.bg

Група неправителствени организации искат да бъде създаден фонд за зависимости, това обяви в Плевен днес Пенка Георгиева, председател на Асоциацията за превенция и работа със зависимостите. Тя присъства на информационен ден в града, по време на който на гражданите беше разяснена необходимостта от създаването на подобна структура.

От асоциацията уточниха, че с изменение на Закона за здравето от януари 2006 г. 1% от акциза на цигарите трябва да отива за лечение на зависими, пета година обаче не се знае какво се случва с тези пари. Именно това е причината група неправителствени организации, ангажирани в битката със зависимостите, да поискат официална информация от Министерството на здравеопазването за съдбата на средствата. От ведомството са посочили, че 1,7 млн. лв. са дадени за метадонови програми за лечение на хероинозависими. Това според представители на асоциацията дискриминира жертвите на други видове зависимости.

Според Пенка Георгиева във фонда за зависимости трябва да постъпват, както парите от този 1% от акциза на цигарите, така и от глоби от пияни шофьори, от неправомерно пушене, процент от конфискуваното имущество от комисията „Кушлев" и от дарения. Средствата ще бъдат за превенция и лечение на зависимите, но във всичките им форми не само от хероин, но и от алкохол, цигари и т.н. Фондът ще има надзорен съвет с участието и на неправителствени организации, допълни още тя.

 Предложението за създаване на фонда е изпратено до премиера, министрите на здравеопазването, вътрешните работи и образованието и до председателя на Народното събрание преди две седмици.

Предстои провеждането и на национална информационна кампания „Аз обичам зависимия", с цел преодоляване на негативното отношение на обществото към хората с подобни проблеми, защото те са болни и трябва да получат лечение като всеки друг пациент, обясниха от Асоциацията.