Гайдари се надсвирват в село Гела
Гайдари се надсвирват в село Гела / Sofia Photo Agency, архив
Гайдари се надсвирват в село Гела
31653
Гайдари се надсвирват в село Гела
  • Гайдари се надсвирват в село Гела

Осмото национално гайдарско надсвирване се провежда в смолянското село Гела. Близо 12 000 души се очакват в двата дни на традиционния събор. Всички хотели и къщи в селото са пълни с туристи, а още от сряда в местността „Илинден" се опъват палатки.

Над 55 са записаните до момента участници в надсвирването, съобщи в интервю за Дарик Стефан Герджиков, един от организаторите на гайдарското надсвирване.

„До момента са записани над 55 участници. Те са разпредели в три възрастови групи. Най-малките са до 14 години, втората група е от 15 до 20 година и майсторите са в последната група, която е над 21 години. За момента в групата, където са най-малките, има най-много участници - около 32-ма. Очакваме състезатели и от Австралия, Холандия и Япония. Съвсем откровено мога да кажа, че чужденците се справят чудесно, перфектно. Едва ли някой би повярвал само на моите думи, хубаво е човек да може да дойде тук и да усети майсторлъка, който имат те и онзи звук, който издават от тази уникална каба гайда. За мен е много важно, че ние успяхме да запазим традицията", каза още Стефан Герджиков.