Свободата на медиите в повечето страни от ЕС е застрашена
Свободата на медиите в повечето страни от ЕС е застрашена / снимка: sxc.hu

Свободата на медиите в повечето европейски страни е застрашена, предупреди Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), която даде за пример отделни случаи в няколко членки на ЕС - Франция, Италия и Гърция.

В докладът си 56-членната организация обяви, че „свободата на медиите е застрашена в повечето страни-членки на ОССЕ". Освен това в годишния доклад се посочва, че „свободата ни да се изразяваме е поставена под въпрос и в много страни е застрашена чрез традиционни методи" за заглушаване на свободната реч, както и чрез „нови технологии за подтискане и ограничаване на свободния поток от информация и медиен плурализъм".

Нарушенията, някои от които се срещат, а други са потенциални, варират от законопроекти за електронно наблюдение и електронно заглушаване в Италия, които „до голяма степен спъват разследващата журналистика", до законопроекти в Естония, които позволяват твърде голяма защита на самоличността на източниците, и до факта, че френският президент Никола Саркози е началник на френския обществен оператор „France Televisions", изброява БГНЕС.

Други притеснения, свързани със свободата на словото, включват скорошното приемане от унгарския парламент на части от медиен пакет с елементи, заплашващи свободата на медиите. Докладът обръща внимание и на неотдавнашната смърт на гръцкия журналист Сократис Гиолиас, пребитият с железни пръти сръбски редактор Теофил Панчич и затварянето на журналисти в Турция.

„Властите трябва да разберат, че медиите не са тяхна частна собственост и че журналистите имат право да разглеждат тези, които са избрани", заяви Дуня Миятович, представителка на ОССЕ за свободата на медиите.