Обещават строги мерки срещу нарушителите на стандарта за месни продукти
Обещават строги мерки срещу нарушителите на стандарта за месни продукти / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Обещават строги мерки срещу нарушителите на стандарта за месни продукти
31642
Обещават строги мерки срещу нарушителите на стандарта за месни продукти
  • Обещават строги мерки срещу нарушителите на стандарта за месни продукти

Респектиращи мерки за нарушителите на влизащият стандарт, по който ще се правят кебапчета, кюфтета и други продукти от месо, обеща земеделският министър Мирослав Найденов, по време на посещението си в Плевен днес.

Според аграрния министър контролът на продуктите от месо също ще е на ниво и Националната ветеринарномедицинска служба разполага с достатъчен ресурс да го осъществява. По думите на министър Найденов за качеството "ще се следи от обора до масата", а не само в лабораториите. Осъществяването на контрол няма да е толкова лесно както при млечните продукти, защото тук асортиментът е по-голям и суровините са по различни, каза той и допълни: "Няма да можем да сложим по един ветеринарен инспектор на всеки щанд, т.е. разчитаме и като цяло производителите са задължени, те подписват декларация, че спазват самоконтрол. Така че започваме от самоконтрол, а този, който го хванем, ще бъдем достатъчно рестриктивни, за да откажем следващите, които желаят да правят евентуално фалшификации и да злоупотребяват със средствата и със здравето на потребителите".

Земеделският министър заяви, че е оптимист за работата на новосъздадената Агенция за безопасност на храните, която ще следи за качеството на продуктите. Според него все от някъде трябва да се започне със слагането на нещата в ред и така ще са доволни и производителите, които ще предлагат качествени продукти и потребителите, които ще ги консумират.