Повече от 5000 подписа в защита на Родопската драма
Повече от 5000 подписа в защита на Родопската драма / снимка: sxc.hu

5312 смолянчани се подписаха в защита на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов". Младежки инициативен комитет „Има ли бъдеще за Смолян" връчи петицията срещу закриването на театъра на областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков. 

Подписката стартира преди две седмици. Смолянчани негодуват срещу  постановлението на Министерски съвет, с което Родопският драматичен театър се влива в Драматичен театър „Николай Осипович Масалитинов"-Пловдив.

Младежкият инициативен комитет връчи на областния управител и декларация, адресирана до премиера, срещу закриването на театъра в Смолян. Смолянските младежи заявиха, че в знак на уважение към премиера ще прекратят протестните си действия за една седмица, за да видят каква ще бъде неговата реакция, след което ще преценят как да продължат кампанията в защита на театъра.

Областният управител на Смолян поздрави младите хора за будното им гражданско съзнание и отбеляза, че петицията ще бъде изпратена още днес до министър-председателя Бойко Борисов. „Ние ще продължаваме да търсим решения, ще направим и среща с министър Вежди Рашидов. Мисля, че вашата декларация ще има своята тежест", каза Стайков на младите хора.