Каварна с паметник на Дио
Каварна с паметник на Дио / община Каварна

Фенове събират пари за издигане на паметник на Рони Джеймс Дио в Каварна. Мемориалът на един от големите гласове на хард-рока ще бъде разположен в Алеята на рока в морския град.

Паметникът ще бъде висок 1.50 м и ще бъде излят от бронз и месинг. Постаментът ще е от морски камъни, на които ще бъдат издялани текстове на най-големите хитове на Рони Джеймс Дио.

Макетът вече беше представен на стадиона по време на рок феста в Каварна преди дни. Американският посланик Джеймс Уорлик, който бе сред гостите на фестивала, обеща да присъства на откриването на мемориала, когато необходимите средства бъдат събрани.

Рони Джеймс Дио почина на 16 май тази година от рак на стомаха. Музикантът се включи в кампанията за спасяването на медицинските сестри в Либия и направи изключително много за популяризирането й по света.

Приживе Дио пет пъти гостува в България. По времето, когато светилата на рока все още подминаваха страната ни, музикантът лично се обаждаше на големите имена, за да гарантира, че в България могат да се правят големи концерти. Рони Джеймс Дио е неизменно свързан с историята на групи като Rainbow и Black Sabbath, а песента му Long Live Rock'N'Roll e всепризнат химн на рока.

Банковата сметка, на която се събират средства за паметник на Дио, е:

Банка ДСК
Пр/Сметка: 02/0000000018677785
Валута: BGN
IBAN: BG94STSA93000018677785
BIC: STSABGSF
Име: Цонко Здравков Цонев