Носят пръст от Добруджа на гроба на генерал Иван Колев
Носят пръст от Добруджа на гроба на генерал Иван Колев / Община Добрич
Носят пръст от Добруджа на гроба на генерал Иван Колев
31595
Носят пръст от Добруджа на гроба на генерал Иван Колев
  • Носят пръст от Добруджа на гроба на генерал Иван Колев

Днес се навършват 93 години от смъртта на ген.-лейтенант Иван Колев. По този повод от 9.30 часа на софийските гробища ще бъде отслужена панихида, съобщи историкът Тодор Нинов, който е член на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година".

На панихидата ще присъства председателят на сдружението академик Георги Марков. Членове на организацията от Добрич също ще се включат в  поклонението. Те ще занесат на гроба на генерала пръст от любимата му Добруджа.

Ген. Иван Колев много е обичал Добруджа и дори е споделял пред неговите офицери, че иска да бъде погребан в Тулча, разказа Тодор Нинов. Желанието му обаче не е било реализирано. След смъртта му  на 29 юли 1917 година  той  е погребан в София.

Генерал Колев е бесарабски българин, роден в село Бановка, Измаилски район, Украйна. Идва в България през 1884 година и завършва Военното училище. През 1916 година е назначен за началник на Първа конна дивизия, която участва в освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.


Разказът на Тодор Нинов можете да чуете в прикачения файл.