Деца събраха в книжка народни предсказания за времето
Деца събраха в книжка народни предсказания за времето / снимки: DarikNews.bg, Светлана Петрова

Ученици от астроклуб „Звездни врати" са събрали в книжка предсказания за метеорологичните промени на времето по местни признаци, наблюдавани или разказани от стари хора. За любопитното издание съобщи директорката на Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей" в Силистра и един от ръководителите на клуба Марлена Любенова.

В теренните проучвания, направени в близките до Силистра села Попина, Сребърна, Ветрен, са участвали 60 тийнейджъри от 5-ти до 12-ти клас.

Записаните сведения са обобщени в рубрики: Езикът на облаците, Живи „барометри", Зелени „барометри" и Атмосферни феномени. След любопитните примери са „плачещите листа" на върбите, клена и кестена преди дъжд; паяците, които си късат паяжините, преди бурен вятър през лятото и есента; рибата, която не кълве преди дъжд; и атмосферните феномени като дъждовната дъга, лунния харман, слънчевия стълб и др. 

Книжката е илюстрирана с фотографии, направени по време на проучването. Отпечатани са 500 броя, които ще бъдат подарени на учебните заведения в Силистра. Книжката е изработена в рамките на проекта „В света на познанието, фантазията и творчеството". Той е осъществен от общинския отдел по образование в партньорство с астрономическата обсерватория чрез оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".