350 скаути идват на лагер край Шумен
350 скаути идват на лагер край Шумен / снимка: Dariknews.bg, Юлия Христова

Петнайстият национален скаутски лагер, с международно участие, ще се проведе близо до Шумен, на територията на хижа „Букаците" между 14 и 22 август - съобщи Добромир Драев, клубен водач на скаутски клуб "Мадарски конник" и национален координатор на организацията на българските скаути. Участниците ще бъдат около 350, като около 100 от тях ще са външни гости. Потвърдили са участието си скаути от САЩ, Белгия, Франция и др. От шуменския клуб участие ще вземат около 60 деца. През три от дни лагерът, който е озаглавен "Шумен-сърцето на България", ще се проведе с традиционните скаутски дейности - ориентиране, оцеляване в горски условия и др.

Най-малкият скаут, който ще се включи в лагера е 4-годишната Веселина, която е част от клуба от няколко дни.

Скаутите също така ще почистват територията на Шуменското плато, ще боядисват, което е част от присъщата за тях социална дейност - обясни Драев. В единия от дните по-малките скаути ще могат да се запознаят с някои от традиционните български занаяти, част от които може да се видят все по-трудно - въжарство, как се е добивало олио в миналото, грънчарство, тъкачество, златарство, а вероятно и как някога хората са приготвяли хляб.

350 скаути идват на лагер край Шумен
netinfo

Организирането на лагера ще струва 56 000 лв., като 40 000 лв. от тях вече са осигурени. За скаутите ще бъде осигурен екип от двама лекари, високопроходима линейка, а за сигурността им ще се грижи полицейски екип.

След приключването на лагера ще премахнем всички следи, идеята е да не личи, че от дадено място са минали скаути - обясни още Драев. Сред основните дейности, с които пълнолетните ще се заемат е и правенето на къщички за птици.