Пробация за смърт по непредпазливост
Пробация за смърт по непредпазливост / Дарик Габрово

 

Габровски окръжен съд осъди на пробация Р.Р от Габрово за причинена смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 8 ноември 2009 г. около 17,30 ч., на пътя между Габрово и Севлиево в района на разклона за с. Чавеи, при управление на лек автомобил „Сузуки" нарушил правилата за движение. Той не съобразил скоростта на превозното средство с интензивността на движението, с конкретните условия на видимост и възможността да намали или спре при възникнала опасност, и по непредпазливост причинил смъртта на 52-годишен мъж от Габрово.

 От събраните по делото доказателства става ясно, че пострадалият се е движил криволичейки в дясно по пътното платно, а след инцидента в кръвта му е измерена концентрация на алкохол - 3,04 на хиляда.

За извършеното престъпление Р.Р. е осъден на пробация, изразяваща се в следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година, с периодичност на явяване пред пробационен служител 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година. Подсъдимият е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок. Делото е разгледано по реда на Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция.

При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на мъжа и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство, като е задължен от закона да определи наказанието при условията на чл.55 от НК - в случая, като замени наказанието „лишаване от свобода" с „пробация".