ВМРО: Без реформа пенсионната система ще се сгромоляса
ВМРО: Без реформа пенсионната система ще се сгромоляса / снимкa: Дарик - Сливен
ВМРО: Без реформа пенсионната система ще се сгромоляса
31502
ВМРО: Без реформа пенсионната система ще се сгромоляса
  • ВМРО: Без реформа пенсионната система ще се сгромоляса

Ако не се реформира, пенсионната система ще се "сгромоляса", заяви заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. По думите му солидарният модел трябва да се промени изцяло. От ВМРО са категорично против вдигането на пенсионната възраст, но одобряват увеличаването на осигурителния стаж. От партията настояват и хората от първа и втора категория труд да могат да си купуват осигурителен стаж за по-ранно пенсиониране.

Хората в пенсионна възраст все повече ще се увеличават, а в трудоспособна - ще намаляват. Затова пенсионната система трябва да се реформира изцяло, категоричен е Костадин Костадинов: „Не е ясно дали ще стане след 5 или 15 години, но ще се сгромоляса, защото се самоизяжда. Дори и към настоящия момент парите, които се внасят за пенсии не достигат. Даже не след 20, след 10 години дори и тези пенсии, които в момента са ужасно ниски, просто ще бъдат нереални и невъзможни за изплащане. Няма откъде да дойдат парите".

От ВМРО ще внесат предложение за промяна в закона за държавното обществено осигуряване, която ще даде възможност и хората от първа и втора категория труд да могат да си закупуват точки за по-ранно пенсиониране. Това ще засегне хората, полагали тежък труд. Костадинов заяви, че от ВМРО имат сигнали, че заради прекратяване на производство в предприятието, където работят, има случаи на хора, на които не им достигат няколко седмици стаж, за да се пенсионират. „Какво ще се случи, ако примерно миньор или заварчик си купи тези точки. Първо, нито един човек на 52 години не се пенсионира реално, те продължават да работят. С други думи продължават да внасят осигуровки, продължават да създават БВП. Второ, държавата не губи нищо, защото тя получава дължимите й пари, които този човек трябва да внесе като социални осигуровки в касата", добави още Костадинов.

От ВМРО ще проведат разговори със синдикатите за предлаганите промени.