Карнавал на пеперудите до Скакавишкия водопад
Карнавал на пеперудите до Скакавишкия водопад / Дарик- Кюстендил

Община Кюстендил - Отдел „Туризъм и балнеология" и Българската Фондация Биоразнообразие организират „Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад". Той ще се проведе днес и утре в двора на училището в село Полска Скакавица.

"Избрахме това място, защото Земенския пролом е местообитание на над 700 вида пеперуди. Целта ни е да дадем възможност този край да запази този феномен - Полско-Скакавишкия водопад", каза за Дарик Нели Велинова, началник отдел "Туризъм и балнеология" при община Кюстендил.

Събитието се организира по повод обявяването от ЮНЕСКО на 2010 г. за Международна година на биоразнообразието и на сближаването на културите.

Като част от програмата организаторите предвиждат три конкурса - кулинарен, карнавален и творчески, свързани тематично с пеперудите. Специално жури ще връчи награди за най-ефектен костюм на пеперуда, за най-ефектно и артистично дефилиране, за най-добра и оригинална изява - пресъздаване на всичко, което е свързано с пеперудите. За победителите ще има награди от организаторите. Желаещите могат да се присъединят към палатков лагер и преход в Земенския пролом.

Гости ще бъдат ст. н.с. д-р Стоян Бешков - биолог, ентомолог, който работи в БАН, в Националния Природо-научен музей и Петко Цветков - биолог, магистър по Екология от "Българска фондация Биоразнообразие".