Миньор загина при експлозия в руска мина
Миньор загина при експлозия в руска мина / снимка: Reuters, архив

Един миньор загина тази нощ при експлозия в мина в Западен Сибир, предадоха ИТАР-ТАСС и АФП. При инцидента са пострадали още няколко души - двама са в болница с изгаряния и още петима са потърсили медицинска помощ.

Взривът станал в 2.00 ч. местно време (22.00 ч. по Гринуич) в мина „Красногорская" в Кемеровска област. При експлозията в мина „Красногорская" в Кемеровска област, Западен Сибир, на работа са били 66 миньори, заяви Валери Корчагин, говорител на министерството на извънредните ситуации, цитиран от АП.

Във връзка с аварията е повдигнато е углавно дело за нарушаване на правилата за безопасност при изпълнение на служебните задължения, съобщава ИТАР-ТАСС. Максималната санкция по това обвинение е седем години лишаване от свобода.

Мина „Красногорская" е една от най-старите в региона - отворена е през 40-те години на 20-ти век, но неотдавна е било инсталирано ново оборудване за сигурност, отбелязва БТА, позовавайки се на телевизия „Россия 24". През нощта обаче метанът се е натрупал толкова бързо, че детекторите не са успели да го засекат навреме.

„Красногорская" е една от десетината мини край град Кемерово, който е разположен над едно от най-големите в света находища на каменни въглища. В района фатални злополуки се случват често, тъй като работниците често пренебрегват (или са принудени да пренебрегнат) опасните нива на натрупани газове, за да увеличат производството, отбелязва АП.

През май две експлозии в мина "Распадская" в същия район причини смъртта на минимум 67 души, а множество други се водят за изчезнали, припомня АП. Тогава като причина за взрива бе посочено неспазване на правилата за сигурност. Според доклади в „Распадская", най-голямата въглищна мина в Русия, от началото на 2009 г. са направени над 1000 нарушенията на правилата за безопасност.