Северна Корея заплаши със „свещена война Южна Корея и САЩ
Северна Корея заплаши със „свещена война Южна Корея и САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Северна Корея заплаши, че ще започне „свещена война" срещу САЩ и Южна Корея в отговор на „дръзките" съвместни военни маневри, които двете страни трябва да започнат в неделя, предадоха Ройтерс и АФП. Северна Корея е готова да предприеме „ответна свещена война" и да прибегне до „мощни ядрени възпиращи действия", съобщи тази нощ официалната севернокорейна информационна агенция КЦТА, цитирайки Комитета за национална отбрана.

„Всички тези военни маневри не са нищо друго освен чисти провокации, които целят да задушат Корейската народнодемократична република със силата на оръжието", се посочва в съобщението на агенцията. „Армията и народът на КНДР ще се противопоставят с мощни ядрени възпиращи действия на най-големите ядрени военните учения, организирани някога от САЩ и силите на тяхната южнокорейска марионетка", допълва още севернокорейската агенция.

В изявлението Комитетът за национална отбрана отново отрича, че Северна Корея стои зад потопяването южнокорейския боен кораб „Чхонан" в Жълто море на 26 март, уточнява БТА. В започващите в неделя четиридневни военноморски и военновъздушни учения ще вземат участие около 8000 американски и южнокорейски войници, около 20 кораба и подводници и около 20 бойни самолета, включително американският самолетоносач „Джордж Вашингтон".

В отговор Вашингтон заяви, че не иска да се въвлича във „война на думи" със Северна Корея, предаде Ройтерс. „Нямаме желание да водим война на думи със Северна Корея. Това, което очакваме от Северна Корея, е не толкова провокативни изявления и по-конструктивни действия", заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули по повод севернокорейската заплаха.