Пръскането срещу комари по Дунава върви по график
Пръскането срещу комари по Дунава върви по график / sxc.hu

Осем хиляди декара площ в община Долна Митрополия вече са третирани срещу популацията на комарите. В останалите части на Плевенска област пръскането върви по график, съобщи за Дарик областния управител на Плевен Иван Новкиришки.

Специализираният екип на "Дезина" ЕООД е извършил наземна обработка с генератор за топъл аерозол в селища на общините Никопол и Белене. В землищата на община Гулянци е извършено третиране от въздуха на горски и тревни площи. Пръскането върви паралелно и от двете страни на дунавското крайбрежие, поясни областният управител. От българска страна трябва да бъдат обработени общо 85 км. площ, допълни той.

Според информацията от румънска страна до момента е извършено третиране със самолет и с наземна техника в района на Турну Мъгуреле - северно от Никопол и в област Корабия - северно от Гулянци. 

Акцията срещу комарите в област Плевен се провежда в рамките на стартиралата кампания в цялата страна в периода 20 - 27 юли. За нейното изпълнение Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет осигури 500 000 лв. целеви средства. От тях за Плевенския регион са отделени 101 000 лева, с които крайдунавските общини Белене, Долна Митрополия, Гулянци и Никопол да бъдат подпомогнати в усилията им за разрешаването на проблема с комарите.