В Разград учат булките как да квасят мляко
В Разград учат булките как да квасят мляко / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева
В Разград учат булките как да квасят мляко
31394
В Разград учат булките как да квасят мляко
  • В Разград учат булките как да квасят мляко

Деветото издание на Панаира на киселото мляко започва в Разград днес. Събитието се организира с една трета от досегашния си бюджет, но пак ще е на висота, заяви директорът на дирекция „Култура и туризъм" в община Разград Цветана Бенонова. Очакват се туристи от Япония, Канада и повечето европейски страни.

Сред атракциите на тазгодишния Панаир на киселото мляко е демонстрацията на автентичен ритуал за приготвяне на капанско кисело мляко. Капанците са местна етнографска група. Той е свързан с местната  легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом, едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на баница "курма", капанската баница. Само тогава, след като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството. Всичко това ще се представи от групата за автентичен фолклор от Гецово.

Панаирът заедно с Фестивала на народните занаяти продължава три дни. През това време в Разград ще се провеждат конкурси за приготвяне на млечни десерти и традиционни ястия с мляко, ще се проведе щафета „Да правим таратор, а не терор", ще се избере Кралица на панаира. Най-хубавото момиче ще води дефилетата на танцовите състави, които ще участват във вечерните концерти на площад „Момина чешма". Те са представители на Сенегал, Мексико, Португалия, Испания, Русия, Турция, Румъния, Германия и България.

В шатри по централните улици на Разград 89 занаятчии от цялата страна ще представят своя продукция. 59 от тях  ще обучават деца в първите стъпки на занаята си. „За организацията на събитието в бюджета на община Разград бяха предвидени 30 000 лв., което е една трета от парите за всяко от предишните издания", обясни директорът на Дирекция „Култура и туризъм" Цветана Бенонова.

В Разград учат булките как да квасят мляко
netinfo

„Основното предизвикателство на фестивала тази година е кризата. Общото безпаричие, което се оказа наистина общо, включително и за партньорите ни от чужбина. Общо взето се опитваме да се случи и мисля, че ще се случи почти на магия. на магия ще се случи - с минимални средства. Идеята беше въпреки кризата, въпреки безпаричието и липсата на всичките тези неща и у нашите партньори, ние да го направим, за да не прекъсваме традицията. Нашита практика показва, че ако веднъж нещо се прекъсне или се заличи, то или много трудно се възстановява или въобще не се възстановява. За това с цената на всичко тази година ще направим това традиционно и знаково за Разград арт събитие", уточни още тя.

Туристи от няколко континента се очакват на Панира на киселото мляко в Разград. Очакват се две групи от Япония, включително две японски телевизии ще правят филм за Разград - за арт събитието и за киселото мляко. Своето присъствие са потвърдили и групи от Канада, Франция, Белгия. Очакват се и много организирани и неорганизирани групи от България.