Инициативният комитет за създаването на Национален младежки форум се разпада
Инициативният комитет за създаването на Национален младежки форум се разпада / Областна администрация

РМС „Инициатива" напуска инициативния комитет за създаване на Национален младежки форум.

„Мотивите са добре премислени, а напускането не е бойкот на идеята за национална представителна структура, а несъгласие с нейните създатели в настоящата група по учредяването... Смятахме, че можем да променим статуквото отвътре, но напускаме, за да търсим подкрепа навън. Няма да позволим да се поставят основите на орган, който нито не е национално представителен, нито е легитимен, нито е задвижван от безкористни цели и високи идеали... За тези свои намерения ще търсим подкрепата в лицето и на низвергнатите - напусналите подобно на нас. Няма да позволим тепърва израстващите лидери на България и Европа в първите си стъпки към промените да се сблъскват с непробиваемата стена - замисления Национален младежки форум, който
да подменя техния глас. Тази стена обидно и парадоксално виси във въздуха - без да е продължение на Закон или Стратегия за младежта. Уверени сме, че след десетките проекти реализирани в страната и чужбина, над 400 души от Стара Загора и региона участвали в международни проекти, със своята репутация и неизчерпаема креативна
енергия РМС "Инициатива" ще подпомогне създаването на истински, дългосрочен проект за отговор на национална младежка политика в България", е записано в официално писмо на РМС „Инициатива".

Според участниците в РМС „Инициатива" комитетът за създаването на първата по рода си национална младежка структура не изразява мнението на младите хора от България. Комитетът се контролира и манипулира само от представители на определени организации. От РМС „Инициатива" изразяват съмнения, че бъдещата структура ще обслужва нечии интерес и само формално ще изпълнява задълженията си на представителен младежки орган. Инициативният комитет не получи подкрепа и от представители на други организации.

Припомняме, че единствено България и Полша в целия ЕС все още нямат действащи национални младежки органи и структури.

Преди седмица на среща с областния управител Йордан Николов младите хора от Стара Загора декларираха готовност за участие в създаването на Национален младежки форум пред представители на Инициативния комитет.