10 задържани при операция Всичко коз
10 задържани при операция Всичко коз / DarikNews.bg, архив
10 задържани при операция "Всичко коз"
31351
10 задържани при операция "Всичко коз"
  • 10 задържани при операция "Всичко коз"

10 души бяха задържани в рамките на операция „Всичко коз", проведена съвместно от МВР и Националната агенция по приходите. По данни на НАП извършителите на престъпленията са ощетили държавния бюджет за последните 2 години с около 250 млн. лева. В услуга на групата са били и двама данъчни служители, които предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като представяли уж професионални съвети за извършване на престъпната дейност. Процесуално-следствените действия бяха извършени на територията на София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трябва и Бургас.  

За тартор на бандата е сочен 47-годишният бизнесмен от Варна Венко Кръстев. Той притежава две луксозни яхти, едната от които се казва Алегра 1. С тази яхта е печелил няколко регати. Общо 10 души са задържани при акцията. Двама от тях са данъчни служители от Пловдив и Русе.

По данни на НАП извършителите на престъпленията са ощетили държавния бюджет за последните 2 години с около 250 млн. лева, съобщиха от МВР.

В интервю за Дарик говорителят на НАП Росен Бъчваров потвърди, че сред задържаните има двама данъчни служители и разкри по каква схема е работила престъпната група:

Става дума за продължила във времето акция, която започна през октомври миналата година. Тогава бяха изследвани рискови доставки, свързани със строителна арматура, доставки със скрап и желязо, които са ощетили държавния бюджет с 250 милиона лева. Задържаните двама служители на НАП-Пловдив са отстранени от длъжност. Предстои в близките няколко дни да бъдат дисциплинарно уволнени. Това е съвместна акция на НАП и МВР.

Схемата, по която те са ощетявали бюджета, е сравнително добре известна. Става дума за фиктивни доставки на определени метални отпадъци, която никога не е напускала територията на България, но документално се „превърта" през гръцки или румънски търговци. Като единствената цел е хора от малцинствени групи или слабограмотни, или хора, които задлъжняват с дължимия данък върху ДДС по повод на тези транзакции, чрез тези транзакции доставките на това желязо да остане необлагаема с ДДС.

Друга измама е фиктивното намаляване на задълженията за ДДС на компаниите по тези вериги с извършването на други фиктивни доставки. Новото и по интересното при тези схеми е, че стават със съучастието и съдействието на търговци, които не са българи - с румънски и гръцки в тези случаи.

Всичко коз е термин от популярната игра с карти белот. Името е необичайно за родните полицейски акции. До този момент те носеха имена като "Факирите", "Наглите", "Кърлежите" и "Братята".