РИО сигнализира прокуратурата за фалшива диплома
РИО сигнализира прокуратурата за фалшива диплома / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Инспекторатът по образование в Стара Загора е изпратил няколко сигнала до прокуратурата заради предполагаеми фалшиви свидетелства за завършено основно образование, както и сигнал за евентуална фалшива диплома за средна степен на обучение.

„Сигналите са от Стара Загора и Казанлък. Най-интересен е случаят с бъдещ кандидат-студент в Тракийския университет. Младежът ни постави ултиматум за издаване на дубликат на диплома за завършено средно образование. Ние направихме съответното проучване и не намерихвме такова лице, но открихме пътя му, който преминава през няколко основни училища и гимназии в Старозагорско.
Оказа се, че нито в протоколите на зрелостната комисия, нито в книгата за издаване на документи за завършено средно образование съществуваше такова лице. Интересен е фактът, че балообразуващите оценки в дипломата за средно образование бяха отлични, а свидетелството му за основно образование беше с успех 3,13.
Тази хипотеза за евентуална злоупотреба и използване на документ с невярно съдържание е изпратена до Районна прокуратура в Стара Загора и полицията", обясни в студиото на Дарик началникът на РИО Любомир Любенов.

Инспекторатът е отказал да издаде дубликат на дипломата на старозагореца.