Плевен с колоритни награди от Беларус
Плевен с колоритни награди от Беларус / Колорит

Две деца от арт школа "Колорит" станаха лауреати и носители на награда 2-ра степен от Третия международен конкурс за млади художници "Земята и хората: вчера, днес и утре" в Беларус. Отличените деца са 7-годишната Ивайла Нацулис и 9-годишната Никол Колева. Организатори на конкурса са Министерство на културата на Беларус, Белоруската асоциация на клубовете на ЮНЕСКО, Управата на беларуския град Ляховичи и студиото за изящни и приложни изкуства "Аполон". Възрастта на участниците в конкурса е от 4 до 24 години.

В своите произведения младите художници са отразили историко-културното наследство на регионите, където живеят, националните традиции, отличителните черти на живота в делника и празника, както и своите мечти. Плевенските момичета са се представили с живописни творби, изпълнени със смесени техники. Ивайла печели наградата си с "Празничен натюрморт", а Никол - с "Портрет на българска мома".

Рисунките на наградените в конкурса стават собственост на държавната художествена галерия в Ляховичи. Произведенията на победителите са показани на представителна изложба в Ляховичи, след което изложбата ще гостува в много други градове на Беларус.

Журито на конкурса е било съставено от народни художници на Беларус, от преподаватели в Белоруската художествена академия, изкуствоведи и психолози, информира ръководителката на школа "Колорит" Майя Ананиева.