Международна конференция по сугестопедия в Сливен
Международна конференция по сугестопедия в Сливен / сн. Дарик - Сливен

Специалисти от САЩ, Русия, Румъния, Турция, Швейцария и България ще се съберат в Сливен от 22 до 24 юли на Международна конференция по сугестопедия. Очаква се в събитието да се включат 37 участници, които ще изнесат доклади по различна проблематика на метода сугестопедия. „Всички те са професори, доценти в различни университети, имат собствени школи и ще е интересно да чуем как се е развивала сугестопедията в различните точки на света" - каза преподавателят Ванина Бодурова.

Основател на метода е българинът Георги Лозанов, който през 60-те години на миналия век започва изследвания в Научно-изследователския институт по сугестология.  През 70-те години на 20 век методът се прилага в 16 училища в България. 

Сугестопедията е педагогически метод за ефикасно предаване на знания чрез неманипулирано внушение, по позитивен и радостен начин, при който се възприема огромен обем информация. Комисия на ЮНЕСКО през 1978 година препоръчва незабавното му разпространение по целия свят.

Институтът е закрит след 1991 г., след което се организират частни курсове.

„Един от законите за сугестопедията е „Изкуство и етика", навлизането в обучението на красивото, чистото, естетичното. А навлезе ли то в обучението, то след 10 години, може би, ще рефлектира и върху обществения живот. А в България има нужда естетиката да се позасили" - каза проф. Лозанов.