МВФ и ЕС призоваха Унгария да оздрави държавните финанси
МВФ и ЕС призоваха Унгария да оздрави държавните финанси / www.sxc.hu

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз предупредиха правителството на Унгария, че му предстоят трудни решения, за да оздрави държавните финанси и преди всичко бюджетните разходи. Наред с това МВФ и ЕС отбелязаха, че финансовата политика на Будапеща е разумна основа за постигане на тази цел, предаде Франс прес.

Засегната тежко от глобалната криза, Унгария успя да избегне неплатежоспособност на държавата през октомври 2008 г. благодарение на заем от 20 милиарда евро от МВФ, Световната банка и ЕС.

В отговор на предупреждението на МВФ и ЕС правителството на премиера Виктор Орбан подчерта, че ще продължи структурните реформи. "Унгарското правителство ще продължи политиката на структурни реформи в областите, смятани за важни от нашите партньори - данъчната система, здравеопазването и обществения транспорт", посочи в декларация министърът на икономиката Дьорд Матолчи.

След серия консултации в Будапеща от 6 до 17 юли ръководителят на мисията на МВФ в Унгария Кристоф Розенберг поиска да бъдат взети трудни решения, за да се ограничи дефицита в държавния бюджет, да се намалят разходите и да се реструктурират държавните предприятия. Той посочи, че целите на правителството за ограничаване на дефицита - до 3,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 и под 3 процента през 2011 - остават разумна основа за необходимия процес на консолидация, но се налага да бъдат взети и допълнителни мерки.

Признавайки досегашните усилия на Будапеща, Европейската комисия посочи, че те имат временен ефект: "Мерките на правителството са по-скоро с временен ефект, пояснява БТА. Макар че данъкът върху банките допринася за краткосрочно оздравяване на бюджета, в сегашната му форма той може да окаже негативно влияние върху икономическия прираст и притока на капитали, особено на чуждите инвестиции", се казва в комюнике на комисията, публикувано в Брюксел.

ЕС иска унгарското правителство да съобщи подробности и да разясни плана за структурни реформи в здравеопазването и обществения транспорт, който според ЕС съдържа някои проекти, несъвместими със законите на общността, посочва АФП.