Шумен празнува 132 години от Освобождението си
Шумен празнува 132 години от Освобождението си / снимки: Дарик-Шумен

132 години от Освобождението на Шумен от турско робство бяха отбелязани днес. В храм „Свети Три Светители" архиерейският наместник отец Димитър отслужи тържествен благодарствен молебен, в присъствието на кметът на Шумен Красимир Костов и неговия екип, представители на ШУ и Военния факултет и други местни управници. След това официалните лица се поклониха пред иконата на Светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци в деня на Освобождението от генерал Белокопитов.

Шумен празнува 132 години от Освобождението си
netinfo

На Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени цветя и венци. „Днес, в този паметен за нашия град ден, нека сведем глави и да се преклоним пред паметта на всички, дали живота си за свободата на Шумен и нашето Отечество! Споменът за тяхното величие остава завинаги в паметта и сърцата ни! Да  ни е честит 18 юли - Ден първи  на свободен Шумен!", заяви в словото си Красимир Костов. 

По време на тържеството членове на клуб „Традиция" направиха възстановка на посрещането на руските войски начело с ген. Белокопитов и връчването на иконата на Св.Св. Кирил и Методий.

Шумен празнува 132 години от Освобождението си
netinfo