Откриват Международния фолклорен фестивал във Велико Търново
Откриват Международния фолклорен фестивал във Велико Търново / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново


С пищно дефиле по главната улица на града ще бъде открито тази вечер XIII-тото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. В него ще участват танцьори от Испания, Португалия, Мексико, Сенегал, Грузия, Македония и Румъния. Както всяка година ще има и български състави. Три от тях са от Велико Търново, а останалите са от Дряново, Етрополе, Добрич, Смолян и Челопеч.

В 19.00 ч. пред сградата на общината участниците в Международния фолклорен фестивал ще направят кратки демонстрации на програмите си. Церемонията по официалното откриване на фестивала е от 20.00 ч. в парк „Марно поле", където ще бъде разположена основната сцена.

Фестивалът ще продължи до 24 юли. Тазгодишното му издание е под мотото „Ръка за ръка за култура на мира". В 12-те издания на Международния фолклорен фестивал досега са участвали 160 чуждестранни групи от над 80 държави и 90 български състава. Участниците във фестивалите са изнесли над 480 концерта.

От 1999 г. Международният фолклорен фестивал е със статут на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО). През 2009 г. статутът на CIOFF бе преиздаден за десет години. Грамотата ще бъде връчена на организаторите на фолклорния фестивал през ноември в Папеете, Френска Полинезия.

Още новини от Велико Търново