НВМС ще утвърди стандарт за месни продукти
НВМС ще утвърди стандарт за месни продукти / снимка: Sofia Photo Agency

За да се избегне тромавата процедура около издаването на Български държавен стандарт при месните продукти, от Националната ветеринарно-медицинска служба ще утвърдят стандарт, който ще бъде издаден със заповед на генералния директор. Това обясни пред Дарик директорът на НВМС д-р Йордан Войнов. По рано днес зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров съобщи, че до края на месеца ще бъде изготвен работният вариант на Български държавен стандарт при някои месни продукти, а до два месеца трябва да е готов и проектът на БСД за хляба.

Целта е да се задоволят исканията на потребителите, затова ще се заобиколи административното забавяне в Българския институт по стандартизация. Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов ще издаде стандарт, който няма да се отличава по рецепта от Българския държавен стандарт.

Заповедта няма да изгуби давност, въпреки че предстои обединение на НВМС в предстоящата Агенция по безопасност на храните, обясни д-р Войнов. Той отбеляза, че произведените продукти по новия стандарт ще се продават на отделен щанд в търговската мрежа, за да се отличават, обясни още Войнов. По думите му все още се търси вариант за лого. Като една от идеите е да се използва българският трикольор. Така и чужденците, които искат да опит месни продукти по стандарта ще могат по лесно да се ориентират, допълни Войнов. Според него на този етап не може да се говори за повишаване на цените на месните продукти заради въвеждането на стандарта.

Д-р Войнов обясни, че девет вида месни продукти ще бъдат защитени със новия стандарт – кебапче, кюфте, кайма, сурова наденица, кренвирш, карначе, наденица, варен колбас и шпеков салам.