Клуб Традиция пресъздава битката в Кървав дол край Вишовград
Клуб Традиция пресъздава битката в Кървав дол край Вишовград / Дарик Велико Търново, архив
Клуб "Традиция" пресъздава битката в Кървав дол край Вишовград
31221
Клуб "Традиция" пресъздава битката в Кървав дол край Вишовград
  • Клуб "Традиция" пресъздава битката в Кървав дол край Вишовград

Великотърновският клуб "Традиция" подготвя възстановка на най-голямата битка в региона - на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя се е сражавала с турска потеря на 18 юли 1868 година в землището на село Вишовград, а то става лобно място на 65 български четници.

Председателят на клуб Традиция във В. Търново Върбан Минев  е организирал около 40 души, предимно от местния клуб, за участие във възстановката. За да бъдат сцените максимално близо до историческата истина, подготовката е продължила по-дълго. Униформите на четниците са много точни копия на оригиналите. Помогнали участници от клубовете "Традиция" в Русе и Шумен, както и хората от Вишовград.

Казан боб са подготвили гостоприемните вишоврадчани за участниците във възстановката. Макар и в криза към постното ястие ще бъдат добавени и наденички.

„Местните са големи патриоти, обичат своя край и помнят историята. За това говорят паметниците в района, издигнати в памет на двамата български воеводи и техните четници", каза председателят на клуб "Традиция" във В. Търново Върбан Минев.

Чуйте го в прикачения файл.