Само една мечка стръвница обикаля в Родопите
Само една мечка стръвница обикаля в Родопите / снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" категорично възразява срещу становищата, че популацията от мечки е нараснала много и е станала нетърпима. Коалицията смята, че бързо  трябва да бъде отстранена истинската мечка стръвница, съобщават от организацията.

Природозащитниците възразяват и срещу подготвяни промени в  Закона за лова, с които се предвижда изключенията за отстрел на мечки да се дават от Министерство на земеделието и храните.

Според организацията няма данни мечата популация да е нараснала драстично в последните 10 години. През 2007-8 г. е имало богата жълъдова реколта, поради което по-висок процент малки мечета са оцелели и сега търсят място за заселване. Това обаче е природна ситуация, която се повтаря на няколко години и инцидентите в Родопите нямат нищо общо се нея, пише в съобщението.

И двете злополуки в Родопите най-вероятно са причинени от една  свръхагресивна мечка и причината тя все още да се разхожда на свобода са действията на местните полицейски органи.

Веднага след първия инцидент в Родопите служители на Министерство на околната среда и водите са взели космени проби от мечите лежанки непосредствено до първия инцидент и от косми от нарочената за стръвница и по-късно застреляна женска мечка с малко мече. Те са били предоставили за генетичен анализ на  експерти и той е показал, че това са различни индивиди.

Полицията обаче не е събрала мечи косми от злополуката, за да може тези проби да се анализират заедно с другите, пишат природозащитниците. Липсата на такива проби не е позволила да се покаже веднага след отстрела на женската дали със сигурност е била отстреляна агресивната мечка. След втората злополука обаче е почти сигурно, че мечката стръвница е останала на свобода.

Възможните причини мечката да е станала агресивна са интензивно предоставяне на храна от хора на мечките -  сметища около селата или достъпни градини с храна. Така мечките свикват с човешкото присъствие и не изпитват страх. Възможно е това да е млада мечка, чиято майка е убита от бракониери и не е научена да се пази от хората или пък  да е животно ранено от бракониери.