Регионален печат в петък
Регионален печат в петък / netinfo

Вежди Рашидов посече Русенската филхармония” алармира от първата си страница „Утро”. В проекта за постановление за реформи в сценичните пространства, който очаква всеки момент подписа на премиера Бойко Борисов, е предложено да се пробразува Оперно-филхармоничното дружество-Русе в Държавен културен институт Русенска опера. „Целта е да се постигне формиране на репертоарната политика в музикално-сценичните жанрове, съобразно интереса на аудиторията. Имуществото, архивът, правата и задълженията на ОФД ще преминат към Държавна опера-Русе”, се казва още в проекта. На практика това означава, че 74 души от Русенската филхармония ще останат на улицата, тъй като в задълженията на новия институт не влиза организирането на симфонични концерти. Освен това спецификата на един оперен и един симфоничен оркестър е доста различна. Освен това реформите удрят и по фестивала „Мартенски музикални дни”, който се обслужва частично от Русенска филхармония за част от фестивалната програма. Решението на Вежди Рашидов буди сериозно недоумение, след като преди месец от Министерството на културата са уверили ръководството на ОФД-Русе, че структурата им ще се запази. Институтът има голям брой спектакли и концерти, които именно бяха основанието той да се съхрани в сегашния си вид. Преди дни стана ясно, че освен ремонт на сградата на операта с европейски пари ще има реконструкция и на сградата на филхармонията. След като творческата дейност намалява , изниква въпросът какво ще се случи с Дома на културата след ремонта му, при положенеи, че няма да има симфонични концерти.

И още една тема от страниците на „Утро”. „Опозицията и Фейсбук спечелиха дуела за крайбрежната зона”. Крайбрежната зона и общинското пътническо пристанище „Пристис” завъртяха поредната тежка битка в общинския съвет. Почти два часа противниците на намеренията пристанищната зона да бъде разширена до жп линията отстояваха  позиции, докато накрая гласуването постави и двата лагера в еднакво положение-нито едно от двете предложения не събра достатъчно гласове и не беше прието. Опозиционерите от РЕД, Професионалисти за просперитет на Русе и ВМРО обаче отчетоха победа в словесния дуел, защото основната им цел-територията на пристанището да остане само до пешеходната алея на кея, бе постигната. Основание да се считат за победители им даде и фактът, че идеята им да бъде направен конкурс за концепция за развитие на крайбрежието в централната градска част и на база на най-добрата да се възложи подробен устройствен план, бе прието единодушно от всички с малка корекция от администрацията. В резултат конкурсът ще бъде възложен за района от Речба гара до Мизея на транспорта до месец, след като през септември с корекция в бюджета ще бъдат отделени съответните средства. Освен това на кмета Божидар Йотов бе препоръчано да проучи възможността да се вземат европейски средства за изготвен проект за целия дунавски бряг от КТМ до Люляка.

Русе остава без филхармония, съобщава от първа страница вестник “Бряг”. Това е чисто убийство на културата, заявява директорът на ОФД Найден Тодоров. Във Виена той научил новината за внесения проект за реформа. В Русе новината гръмна в края на сесията на Общинския съвет вчера следобед, след като предложението за преструктуриране на културните институти бе публикувано в сайта на Министерството на културата. „Оперно-филхармонично дружество Русе се преобразува в Държавна опера  - Русе” е записано в предложението за гласуване от Министерски съвет.

Избират с конкурс концепция за развитието на кея. Общината ще обяви конкурс за устройствена концепция на крайбрежната зона между Речна гара и музея на транспорта.

Стоматолози: Родители не ползват безплатните процедури за зъбите на децата си
21 000 ще бъдат прегледани в кампания за проучване на детското дентално здраве през есента, пише още “Бряг”. Четири безплатни дейности и един профилактичен преглед при зъболекар се полагат на  дете до 18 години. 21 000 ще бъдат прегледани в кампания за проучване на детското дентално здраве през есента.