Хлебопроизводители искат държавен стандарт и за пшеницата и брашното
Хлебопроизводители искат държавен стандарт и за пшеницата и брашното / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Хлебопроизводители искат Български държавен стандарт не само за хляба, но и за пшеницата и брашното. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Българската камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари Николай Тапаров. От бранша представиха изготвените проекти на предложения за стандарти на три вида хляб - бял, типов и „Добруджа" пред зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Хлебопроизовдителите подкрепят въвеждането на българския държавен стандарт (БДС) за хляба. Важно според тях всички участници в производствената и преработвателната верига да гарантират за качеството на крайния продукт, обясни пред Дарик председателя на браншовата камара Николай Тапаров. „Що се касае до Български държавен стандарт, или БДС, ние смятаме, че това нещо е изпълнимо, ако това се приложи по цялата верига - т.е. зърно, брашно, хляб. Тъй като ако зърното и брашното не са стандартизирани - да не очакваме добър резултат накрая", обясни той.

По думите на председателя на браншовата организация с въвеждането на БДС в сектора ще скочи леко и цената на хляба. Тапаров обаче успокои, че на този етап не се очаква поскъпване на хляба заради по-високите цени на газа и тока.