550 танцьори пристигат за фолклорния фестивал
550 танцьори пристигат за фолклорния фестивал / Дарик Велико Търново
550 танцьори пристигат за фолклорния фестивал
31173
550 танцьори пристигат за фолклорния фестивал
  • 550 танцьори пристигат за фолклорния фестивал

Над 550 танцьори ще участват в XIII издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Той ще се проведе в рамките на една седмица - от 17 до 24 юли. В него ще участват седем чуждестранни групи от Испания, Португалия, Мексико, Сенегал, Грузия, Македония и Румъния.

Осем са и българските групи, които ще танцуват в парк "Марно поле" в старата столица. Три от фолклорните състави са от Велико Търново, а останалите са от Дряново, Етрополе, Добрич, Смолян и Челопеч.

По традиция фестивалът ще бъде открит с пищно дефиле на съставите на 17 юли от 18,30 часа по главната улица на града.  

Тазгодишното му издание е под надслов "Ръка за ръка за култура на мира" в подкрепа на международната декада на ЮНЕСКО за култура на мира и срещу насилието над децата по света.

Основната фестивална сцена и тази година ще бъде разположена в парк „Марно поле". Групите ще имат изнесени концерти в Русе, Белене, Разград и Трявна. Както всяка година ще бъдат организирани вечери на традиционните кухни, в които ще бъдат представени ястия и напитки от Испания, Мексико, Румъния, Португалия и Македония. Кувертите за тях струват 30 лева, каза президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов.

Тази година бюджетът на фестивала бе намален с решение на Общинския съвет във Велико Търново на 30 000 лева, въпреки заложените два пъти повече средства в Културния календар на Община Велико Търново. Решението бе взето месец преди откриването на самия фестивал, което ни постави в голямо финансово затруднение, каза още Емил Павлов. Чуйте повече в прикачения файл.

Най-малкият участник в тазгодишния фолклорен фестивал е на 6 години и е от Грузия, а най-възрастният е на 67 години от Португалия. Най-многобройният танцов състав е от Грузия - 40 души. Фолклорните състави ще пристигнат във Велико Търново в петък и събота сутринта. Към момента проблем с издаването на визи има само групата професионални танцьори от Сенегал. Причината е, че за да пристигнат у нас, целият фолклорен ансамбъл трябва да отиде до Мароко, където да им бъдат издадени визите, а това оскъпява билетите им с 1000 долара. Въпреки това имаме уверение, че участниците от Сенегал ще получат визи и ще успеят да пристигнат навреме, заяви Стиляна Йоргова - директор на фестивала. Фолклорната група от Сенегал е световно известна и има редица международни изяви. Тя ще участва за първи път във фестивала в старата столица. Едно от условията на 28-те участници е било да получат хонорар в размер на 20 000 долара и да им бъдат поети самолетните билети. Друго изискване към организаторите е да им бъдат осигурени собствени съблекални зад сцената, в които да има фреш от портокал и дребни сладки. Освен това танцьорите искат да им бъдат осигурени специални съоръжения, с които да бъдат транспортирани инструментите им. Тъй като Международният фолклорен фестивал не поема хонорарите на участниците, сенегалската група се е отказала от тях и ще танцуват безплатно пред жителите и гостите на Велико Търново, каза още Стиляна Йоргова.