МОСВ ще издава разрешително за отстрел на мечки в Смолянско, ако се налага
МОСВ ще издава разрешително за отстрел на мечки в Смолянско, ако се налага / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на околната среда и водите предприе спешни мерки за ситуацията в Смолянския регион, където за пореден път мечка нападна човек. При необходимост ще бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка, съобщават от ведомството.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца са предприети спешни мерки, като още в началото на юни министър Нона Караджова инициира среща с експерти от неправителствени организации, учени и представители на местната власт.

Спешно бяха поръчани най-необходимите средства за предпазване от мечки - предстои да бъдат доставени 80 електропластири за защита на стопанствата и 10 фотокапана. Закупени са и 100 индивидуални предпазни спрея. Всички предпазни средства ще бъдат раздадени на стопаните от 19-те села от Смолянския регион.

Заради последния инцидент, когато мечка нападна жена, екоминистърът е изпратил писмо до областния управител на Смолян, с което го информира, че на 7 юли е прието решение - при необходимост да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка, като предимството е към област Смолян. С това решение се препоръчва всеки проблемен случай в областта да се преценява индивидуално, като се вземат необходимите мерки за предпазване на население, включително и разстрел.

"До момента за 2010 г. за район Смолян са издадени 3 разрешителни за отстрел на кафява мечка, от които само едно не е реализирано и няма пречка да се използва за решаване на ситуацията с проблемна мечка, ако няма друго алтернативно решение. При необходимост и в зависимост от случая няма пречка да се издадат още разрешителни, ако мерките, които ще се вземат за решаване на съответната ситуация, не дадат резултат", се казва в писмото на министър Нона Караджова.

С цел да бъде управлявано съжителството с дивите видове, без опасност за живота и имуществото на хората и съобразно действащото законодателство, в момента МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лева, по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион. Предстои изпълнението и на другите съвместни мерки:

• Да се направи мониторинг още тази есен в Смолянския регион с научно признати методи за установяване на броя на животните и насоките на развитие на популацията.

• Срокът за взимане на спешни мерки се съкращава до 3 дни от подаване на сигнала за причинена щета на стопанство, а за изплащане на щетите - до 10 дни от подаване на сигнала.

• С цел разселване на животните във високите части на планината да се предприеме засаждане на диви плодни растения в планински райони, отдалечени от селата.

• Да се изготви предупредителен списък на проблемни места, който да бъде огласен във всички планински населени места.

Отделно се предвижда на определен брой мечки /най-малко 10/ да се сложат и GPS нашийници, което ще даде възможност за наблюдение на техните движения, включително когато се нанасят щети на селското или горското стопанство.

По Оперативна програма "Околна среда" е предвидено финансиране за още два проекта за въвеждане на електропастири, единият от които е за Смолянския регион.

Съвместно с Фондация "Информация и природозащита" беше издадена брошура с най-необходимата информация за превенция на поведението в райони, обитавани от мечки, която вече се предоставя на хората от проблемните смолянски села. Предвиждат се и други дейности, които да информират и подготвят местните хора за начините и средствата за предпазване от щети.