Ромски бивак в Габрово
Ромски бивак в Габрово / Дарик Габрово

 

Временен бивак са си направили няколко ромски семейства в близост до Хаджицонев мост в Габрово. На поляната до общежитията на Вигона четири фамилии са си построили навеси с найлон и от около три седмици живеят там.

Ромски бивак в Габрово
netinfo

 Пред Дарик ромите разказаха, че всяко семейство има по три-четири деца като най-малките са 2-годишни. Семействата са дошли преди няколко години в Габрово, но вече имат лични карти с местен адрес. Основните им доходи са социални помощи и детски добавки.Ромите се оплакват от лошите условия, при които живеят и искат да им бъдат осигурени общински жилища. Обясняват, че ще направят нужното, за да си плащат наема, а децата през есента ще ходят на училище. Твърдят, че пороите през последните дни едва не отнесли навесите и покъщнината им.

Ромски бивак в Габрово
netinfo

 През зимата ромите са живели на квартира, но се наложило да я освободят. В момента мъжете работят като дървосекачи.   През миналото лято семействата също са живели на открито в палатки.

Ромски бивак в Габрово
netinfo

От Общината съобщиха, че знаят за случая, ще бъде направена цялостна проверка по него и се работи за разрешаване на проблема.