В Индия живеят повече бедни хора, отколкото в цяла Черна Африка
В Индия живеят повече бедни хора, отколкото в цяла Черна Африка / снимка: Reuters

В осем индийски щата живеят повече бедни хора, отколкото в 26-те държави в Черна Африка (както наричат района на юг от Сахара), показва изследване, цитирано в британския в. "Гардиън".

Над 410 милиона души живеят в бедност в индийски щати като Бихар, Утар-Прадеш и Западна Бенгалия, установили изследователи от Оксфордския университет. Мащабът на бедността в някои части на Индия е равна, ако не и по-голяма, отколкото в Африка.

При сравняване на обширния щат със 70-милионно население Мадхия-Прадеш в Централна Индия с опустошената от войната Демократична република Конго, с население от 62 милиона души, било установено почти сходно равнище на бедността.

Изследването се основава на разработения от оксфордски специалисти новаторски "многоизмерен индекс на бедността" (multidimensionаl poverty index, MPI). Новият индекс ще бъде използван за първи път в авторитетния и влиятелен Доклад на ООН за човешкото развитие, който ще бъде публикуван тази есен, и ще замени използвания от десет години по-прост метод за изчисляване на бедността.

Индексът използва 10 основни променливи като достъп до качествено гориво за готвене, електричество, хранене и здравеопазване.

Изследването констатирало, че равнището на бедността в Мадхия-Прадеш е високо заради недохранването. Проблем в Конго пък е достъпът до образование, допълва БТА.

Заключенията в изследването подкрепят твърденията за дълбоката неравномерност при разпределяне на благосъстоянието, генерирано от стремителния икономически растеж на Индия (в последно време от около 10 процента годишно).

Бедността дълго бе трудна за дефиниране. Световната банка базира определението си на дохода на домакинствата и по нейни данни една четвърт от развиващия се свят живее с долар и четвърт на ден, а дори и по-малко.

Основаването единствено на парите обаче изключва всичко, което стои извън икономиката на паричните знаци и не разглежда въпроси като това дали имаш къде да живееш или достъп до питейна вода, казва Уилям Орм, говорител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) в Ню Йорк. Новият индекс дава много по-пълна картина, подчертава той.

Някои страни понижиха значително позицията си по равнище на бедност в новия списък. Според новия индекс бедността в Турция, Египет, Пакистан и Мароко е много по-широко разпространена, отколкото при измерването, базирано на дохода на домакинствата. В други държави като Танзания, Никарагуа, Узбекистан, Виетнам и Китай пък бе установено обратното.