Представиха десетгодишна програма за интеграция на ромите в обществото
Представиха десетгодишна програма за интеграция на ромите в обществото / Дарик Враца, Галя Василева

Националният координатор на програмата "Десетилетие на ромското включване"  Милен Миланов разясни новата рамкова програма за равноправно интегриране в обществото. Програмата със срок на действие до 2020 година. Основните акценти в нея са свързани с образованието, здравеопазването, жилищния проблем и културата на ромите. Десетгодишната програма набляга на по-високото образование на ромите и 100% обхват на ромсикте деца в детски градини и училища.

От срещата стана ясно, че ЕС е предвидил допълнителни целеви средства за населените места с компактно ромско население и подобряване на инфраструктурата там. Колко са парите и кога ще бъдат отпуснати, не стана ясно. Общинските ромски експерти се оплакаха от липса на работа за ромите и лоши битови условия в кварталите, където живее компактно ромско население.  

Анета Миладинова представи пред Областния съвет за етнически и демографски въпроси дейността на Комисията за защита от дискриминация и разясни по какви въпроси хората могат да търсят помощта й и да дават сигнали за проява на дискриминация.