Преобладават положителните оценки за първата година на ГЕРБ
Преобладават положителните оценки за първата година на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency

Положителните оценки на българите за първата година от управлението на правителството преобладават, сочат резултатите от проучване на НЦИОМ.

Според национално представително изследване, направено сред 1000 души между 25 юни и 2 юли, 44 процента от анкетираните оценяват първата година на правителството като успешна, срещу 37 на сто, които са на обратното мнение.

Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите отрицателните оценки са повече от положителните. Общо 79 процента от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на партията като успешно, а 11 на сто - като неуспешно.

НЦИОМ отбелязва, че симпатизантите на ГЕРБ дават сходна оценка на управлението и на премиера - "Много добър" /4.50/. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на правителството е "Добър" /3.80/.

Две трети от младите хора на възраст под 30 години пишат оценки 4 и 5 на правителството. Подобни са оценките и на 60 на сто от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите.

Най-често жителите на София дават оценка за работата на правителството "Добър" /4/ - 42 процента от тях. Общо девет процента от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39 на сто - много добра, а 42 процента - добра. Десет на сто от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

Общо 76 процента от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на правителството. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

Общо 46 процента от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ поставят оценка "Добър" /4/. Други 41 на сто му дават оценка "Много добър" /5/. Очевидно представите за успех на правителството засега се вместват между оценките 4 и 5, коментират социолозите.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на Министерския съвет надхвърля с четири процента одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата - от жителите на София, от образованите и от трудово активните българи.

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил седем на сто от одобрението за дейността си - от 69 процента на 62 процента.

Одобрението към полицията нараства с осем на сто през изминалата година - от 43 на 51 процента.

По-голямата част от министрите са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци. Рейтингът на министър Цветан Цветанов през юни е 68 на сто. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации.

Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си  - от 23 на 43 процента. Той се оказва един от най-харесваните министри. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов - от 25 на 42 на сто. Министър Росен Плевнелиев добавя шест процента одобрение за работата си през последната година.

Най-големите успехи на правителството, според анкетираните, са борбата с престъпността, посочена от 31 на сто, борбата с корупцията, осигуряването на европейските фондове и реформите в държавната администрация.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Критика предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.

Една година след конституирането на 41-то Народно събрание, всеки четвърти пълнолетен гражданин изразява одобрение към неговата дейност. Това одобрение е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, отчитат от НЦИОМ, пише БТА. Сегашното одобрение за работата на Народното събрание е сравнимо с одобрението за дейността на 38-то Народно събрание в края на първата година от мандата му през 1998 г.

Една година след началото на управлението на ГЕРБ, председателят на парламента Цецка Цачева среща най-изразителна подкрепа за работата си сред хората в активна трудова възраст, сред образованите българи и сред жителите на градовете областни центрове, отбелязва НЦИОМ.