Деца от Новозагорско на международна среща в Сърбия
Деца от Новозагорско на международна среща в Сърбия / предоставена от участниците

Над 40 деца на възраст от 13 до 15 години от България, Чехия, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария и Украйна проведоха среща в сръбския град Сокобаня. Младите хора са разговаряли за дискриминация, права на децата и многообразие на културите.

От българска страна участие в срещата взеха ученици от ОУ „Злати Терзиев" в новозагорското село Баня. Пред Дарик участниците в срещата Сребра, Радостинка, Христо и Атанас и ръководителите на българската група Димитринка Георгиева и Пламен Леонов разказаха, че участниците са приели петиция за своите права, която ще бъде разпространена от медиите в Сърбия и Австрия.

„Тръгнахме си от Сърбия с топли чувства към нашите връстници, с които се запознахме там и въпреки че говорихме на различни езици бяхме обединени и се разбирахме. Все пак сме деца, винаги можем да намерим общ език за игри", разказаха Сребра, Радостинка, Христо и Атанас. През дните на престоя в сръбския град учениците са били разделени в групи по интереси, а срещата е преминала в обучение, игри, спорт, музика и е приключила с концерт на участниците в оркестъра, приготвяне на национални ястия и голямо парти.