Закриха болница в Кърджали, откриха нова - за долекуване
Закриха болница в Кърджали, откриха нова - за долекуване / снимка: Sofia Photo Agency

В Кърджали току-що създадохме нова болница за долекуване. Открити са 40 легла в областта на 4 специалности. Удовлетворени сме и ние, и лекарите тук, обяви след близо двучасово заседание с ръководството на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски" областната управителка Иванка Таушанова, която се срещна с директора на РЦЗ в родопския град д-р Жени Стайкова и със здравния министър д-р Ана-Мария Борисова. Посещението на Борисова в Кърджали бе част от обиколката й в Южна България, чиято цел е създаване на здравната карта, на базата на която ще върви здравната реформа.

В същото време стана ясно, че се закрива диспансерът за туберколозно болни, неотговарящ на изискванията на подобен тип болнични заведения, който се влива като структура в многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски".

На въпрос има ли министерството на здравеопазването стратегия как да запази лекарите в Кърджали, тъй като през последните две години 50 специалисти са напуснали района и са отишли на работа в Турция и в страни от Европа, д-р Борисова отговори, че това може да стане само чрез задължително преминаване през реформа, подобряване на условията, за да може лекари и всички специалисти да се чувстват удовлетворени от работата си. Само така те ще останат в България, каза здравният министър.

Според нея винаги има преференции за лекарите и специалистите, които работят в труднодостъпни райони с лош географски релеф. Принципно това е политика на министерството, каза д-р Борисова. В този смисъл нямало да има съкращаване на лекари и специалисти в Кърджалийско, нито закриване на общински болници.