17 магистрати и полицаи се борят за наградата Джовани Фалконе
17 магистрати и полицаи се борят за наградата Джовани Фалконе / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

17 магистрати и полицаи, които прилагат с необходимия професионализъм и строгост законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици, ще се борят за наградата "Джовани Фалконе".

Конкурсът  “Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж”, който е в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, ще се състои в понеделник от 11.00 часа, съобщават от пресцентъра на Общината.

Наградите ще бъдат връчени в присъствието на Посланика на Република Италия – Н. Пр. Стефано Бенацо. Конкурсът се провежда за втора поредна година. Той бе учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия.

Наградите се присъждат на магистрати и полицаи, които прилагат с необходимия професионализъм и строгост законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици. Тази година за тях ще се борят 17 магистрати и полицаи: съдия Евгения Симеонова от Окръжен съд Враца, благоевгардският съдия Росица Бункова, прокурор Марио Стоянов от Върховна касационна прокуратура,  Стефка Якимова - прокурор в Апелативна прокуратура – Варна, Силвия Миленкова - прокурор в Окръжна прокуратура – Враца, Даниела Врачева - магистрат от Окръжна прокуратура – София, Пламен Георгиев и Андрей Андреев - прокурори  в Софийска градска прокуратура.

Номинирани полицаи в конкурса са Роберто Ди Легами, заемащ отговорен пост в полицията в град Палермо, Италия, Христо Данов от отдел „Наркотици” в ГДБОП на МВР,  Стоян Темелакиев - главен инспектор към отдел „Наркотици” в ГДБОП на МВР, Емил Секулов- началник сектор „БОП” при ГДБОП на МВР,  Пресиян Петров - инспектор сектор «Криминална полиция» , Областна дирекция на МВР Видин, Мариян Орловски - младши разузнавач в сектор «Криминална полиция», Областна дирекция на МВР Видин, Красимир Спиров - ОД на МВР Кърджали, Красимир Стоянов - ОД на МВР Кърджали, Денислав Донков - Директор на ОД на МВР-  Габрово.

Победетилите ще излъчи комисия, определена със заповед на кмета на общината,  с председател съдия Катя Бельова – Окръжен съд Благоевград и членове Десислава Иванова – специалист в ПИЦ към ОБЛСНВ – Благоевград, Любен Милев – директор на Дирекция “Правно и Информационно обслужване” в община Благоевград, д-р Теменужка Любенова – председател на ОблСНВ Благоевград и Стоян Стойчев – специалист към ОБЛСНВ – Благоевград.

Джовани Фалконе е италиански магистрат, който заедно с Паоло Борселино е смятан за един от бащите на борбата с мафията и е международно признат като пример за професионализъм и всеотдайност в работата, както и за морално поведение, доказани през дългогодишната му кариера.