РЗС: Лъчезар Иванов е отстранен заради разработки в ДАНС
РЗС: Лъчезар Иванов е отстранен заради разработки в ДАНС / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
РЗС: Лъчезар Иванов е отстранен заради разработки в ДАНС
31000
РЗС: Лъчезар Иванов е отстранен заради разработки в ДАНС
  • РЗС: Лъчезар Иванов е отстранен заради разработки в ДАНС

Лъчезар Иванов е отстранен от позициите, които заемаше, заради две разработки в ДАНС. Това твърди лидерът на РЗС Яне Янев.

По думите му разработките са от повече от половин година и са свързани с далавери, които са осъществявани заедно с предишния министър на здравеопазването Божидар Нанев. "Далаверите са свързани с фармацевтичната индустрия и покровителстване на определени групировки, които са източвали ДДС", посочи Янев. „Втората разработка не е само за него и за здравният министър, а е и за други депутати от ГЕРБ. Те са повече от десет. За част от тях разработките са още от предишното ръководство на ДАНС", обясни лидерът на РЗС.

Янев заяви, че другата седмица РЗС официално ще внесе искане до парламентарната комисия за контрол на ДАНС да се разсекрети разработката за Иванов. "В едната разработка, в която са заедно с Божидар Нанев, няма никакви тайни, тя е на фаза досъдебно производство, от момента когато на ексминистъра му беше поискана гаранция. Ние настояваме тази разработка да стане публично достояние.  И искаме да спре тази демагогика с използването на спецслужбите с политически цели", коментира лидерът на РЗС.

"Не бих искал да коментирам всяко едно изказване, което прави Яне Янев", каза в отговор вътрешният министър Цветан Цветанов. „Това, което мога да ви кажа е, че няма нищо от това, което ме питате в момента, като истина. Сами разбирате, че има конфиденциалност във всичко това, което правят правоохранителните органи, но подобна информация поне аз нямам. Ако Янев има, той може би говори за източниците, които са били в неговото обкръжение в минал период от време", уточни Цветанов.