Вежди Рашидов награди с грамота  Пиринска китка”
Вежди Рашидов награди с грамота Пиринска китка” / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Министърът на културата Вежди Рашидов награди с грамота Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска китка” по повод 45-годишния му юбилей за принос в съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство, съобщават от пресцентъра на Община Благоевград.

Вежди Рашидов награди с грамота  "Пиринска китка
netinfo

ДЮФА „Пиринска китка” е доказана школа по танцово изкуство. Ансамбълът е носител на над 80 отличия – званието „представителен”, 4 златни медала, Купа „Децата на България танцуват”, а през последните 10 години - 9 първи места от национални конкурси, едно второ място и едно трето място, както и множество дипломи, грамоти, плакети и други отличия. Спечелените награди са достоен атестат за професионализма и творческите възможности на ръководителите на ДЮФА „Пиринска китка” и талантливите деца на Благоевград, подчертават от кметска администрация.

В периода от създаването си досега около 5 000 деца и младежи са се обучавали в школите на ансамбъла и са поставили 106 народни, тематични, сюжетни, камерни и други български танци, които обхващат фолклорното многообразие на цяла България. Ежегодно в "Пиринска китка” се обучават над 120 деца и младежи, на възраст от 5 до 18 години, които изнасят десетки концерти, печелят конкурси у нас и в чужбина, лауреати са на много национални и международни фестивали.