Без нарушения в Специализираната белодробна болница в Габрово
Без нарушения в Специализираната белодробна болница в Габрово / Дарик Габрово
Без нарушения в Специализираната белодробна болница в Габрово
30958
Без нарушения в Специализираната белодробна болница в Габрово
  • Без нарушения в Специализираната белодробна болница в Габрово

 

Проверка на РЦЗ не откри нарушения в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Габрово. Инспекцията бе провокирана от случая, при който пациент с туберкулоза от лечебното заведение, почина на улица в Габрово. Експерти на центъра са установили, че всички правилници и режимът на болните са  написани и поставени на необходимите места според изискванията.

Пациентите са подписали при постъпването си декларации относно вътрешния ред и знаят, че могат да напускат района на болницата само след разрешение на дежурния лекар. Починалият мъж, който самоволно е излязъл, също има такава декларация. От РЦЗ препоръчват  да се засилят мерките за ограничаване на свободното придвижване на болните.

" Не съм сигурен доколко могат да бъдат изпълнени тези препоръки на практика и дали ще намерят средства за охрана на входа на парка на болницата", коментира директорът на здравния център д-р Петър Стефанов. Той припомни, че болницата работи по национална програма за борба с туберкулозата, има финансиране по международна система и е възможно да се търси съдействие  оттам.

Според д-р Стефанов трябва да се помисли за нормативна промяна, която да задължава заразноболни да се лекуват, но всичко трябва да е добре обмислено, за да не се нарушават правата на пациента. "Трябва да се обърне внимание на отговорността на самите пациенти. Те трябва да разберат, че е нужно да предпазват останалите", каза  още д-р Стефанов.

 

Цялото интервю в прикачения файл