На ФИФА не й трябват видео-повторения, а октоподи!
На ФИФА не й трябват видео-повторения, а октоподи! / Reuters
Колко много шум, повече дори от този идващ от вувузелите, се вдигна на това Световно за необходимостта от видео-повторения на спорните моменти. Глупости! За какво е всичко това. Да не говорим, че това могат да си го позволят едва 5% от футболните клубове по света. Тази система струва бая пари.

Но всеки може да си позволи по един октопод! И именно това е нужното на ФИФА, ФУФА и УЕФА, за да е мирно и спокойно!

Защо ли? Мачът Германия – Испания ме завари в някакво затънтено немско селце – Бадерман. Около 500 жители, 200 от тях се бяха напъхали в една голяма шатра, където гледаха мача. Както си трябва – с биричка и наденица. Голям купон, емоции, викове по време на двете атаки, които Бундестима направи за цял мач. Но общо взето всички ми изглеждаха примирени. Някак си знаеха, че Германия е до тук. Защото вчера октоподът Паул, на около стотина километра от тяхното селце, в Оберхаузен бе предвидил загуба за швабите. Това е, както стана ясно последните две седмици – думата /пардон, пипалото/ на Паул е закон. Октоподът не направи грешка – така, както предвиди загубата от Сърбия в груповата фаза и всички останали германски победи. Мамка му, октоподска работа. Сиреч – безгрешна! Това е новата класификация.

Всеки тим по света – от Премиършип и Бундеслигата до Серия М в Италия и шампионата на Ломска околия може да си позволи по един октопод. Преди всеки домакински мач /това трябва да бъде записано в правилника като задължение/ местният октопод казва кой ще победи. И на мачовете вече се ходи спокойно, без напрежение. И да сбърка съдията, то няма как да е фатално, след като вече предварително ще знаем крайния изход от мача. Футболните срещи ще се превърнат в една нова, глобална социална среда. Отиваш, пиеш по биричка, две, срещаш се с хора, водиш спокойно гадже или децата, гледаш малко голове и се прибираш. Чиста работа. К’ви съдии, к’ви грешки, к’ви пет лева. Да, трябват пет лева за седмичната издръжка на октопода – това е! Проверих, средната продължителност на живота на туй същество е между 2 и 5 години. Какво му плащаш – колко мача ще има да прогнозира.

Да, ФИФА случи на октопод. Казах, ви – немците около мен бяха толкова спокойни, че няма накъде повече. Никакво вълнение от гола на Пуйол, който в кариерата си вкарва май единствено на Левски и на Германия. А и във ФИФА отдавна са заприличали на един гигантски октопод, така че припознаването им със себеподобните ще стане още по-лесно...