Саудитски благородник  изпраща свой представител в Тракийския университет
Саудитски благородник изпраща свой представител в Тракийския университет / Деляна Бобева -архив

        Един от най-богатите саудитски благородници - принц Ал Уалид ибн Талал
изпраща през следващата седмица свой представител в Тракийския университет в Стара Загора.

Пратеникът идва на среща с ректора на висшето училище със специална мисия- да оповести дарителския жест на принца.  Жестът е в отговор на визитата през миналата година в града на липите на признатия за най- заможен гражданин на Арабския свят.
Тогава през юли, 52 годишният принц получи титлата „доктор хонорис кауза".
Пратеникът на принца ще гостува в Стара Загора само десет дни след като бившият заместник-външен министър на България от предишния кабинет и личен приятел на принц Ал-Уалид бин Талал Радион Попов се завърна от частно посещение в Саудитска Арабия. При лична среща с принца, Попов е връчил две писма: едно от ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков и от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
От края на миналата година бившият зам. външен министър Радион Попов, има  подписан Указ от Президента Георги Първанов за назначаването му като първи посланик на България в Саудитска Арабия. Той обаче все още не е заел поста заради ревизия на външното ни министерство по отношение на дипломатическите мисии и българските представителства в чужбина.

След завръщането си от Саудитска Арабия за "Дарик"  Попов съобщи, че по въпроса за проекта „Севтополис" засега няма движение. Миналата година казанлъшкият кмет също се среща с богатия арабин, с цел търсене на крупни инвеститори за реализацията на мега проекта в средата на язовир „Копринка", там където е открит древния тракийски град Севтополис. Принц Ал Уалид връчил  изпратеното писмо от казанлъшкия кмет на своя сътрудничка, със задачата да проучи как стои въпроса, допълни Попов.
Принц Ал-Уалид бин Талал бин Абдел Азиз Ал Сауд, както е цялото име на един от най-богатите и влиятелни хора в света е милиардер и член на саудитското кралско семейство. Богатството му се оценява на 20,3 млрд. долара. Ал Уалид ибн Талал нашумя с новината, че си е поръчал Airbus-380 („Еърбъс-380"). Той е първият частен клиент, който ще се сдобие с новия самолет на европейската самолетостроителна компания.
Каталожната цена на Airbus-380 е 320 млн. долара. Самолетът ще бъде доставен на принца през тази година.

Ал Уалид е сред основните инвеститори и на небестъргача в Джеда, известен като „Кралската кула". Начело е и на "Кингдъм холдинг", световна финансова империя с интереси в банковото дело, луксозните хотели, медиите и туризма.