Няма да изключат Лъчезар Иванов от ГЕРБ
Няма да изключат Лъчезар Иванов от ГЕРБ / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Няма да изключат Лъчезар Иванов от ГЕРБ
30923
Няма да изключат Лъчезар Иванов от ГЕРБ
  • Няма да изключат Лъчезар Иванов от ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на деня ще подпише оставката на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов и ще поиска той да бъде освободен от всички постове, които заема. Борисов беше категоричен, че напрежението, създало се около Иванов, е рефлектирало пряко на партията, но все пак той ще остане член на ГЕРБ. За напред обаче Иванов няма да бъде председател на софийската й организация.

Премиерът обясни, че няма да изключи Иванов от партията, защото не са възникнали вредни последствия за нея. Скандалът избухна след като репортер на Нова телевизия обвини Лъчезар Иванов, че опитал да спре репортаж за имотното състояние на митничари. „Понеже при мен приятелства няма, ще приемем в днешния ден оставка и от парламента, и от комисията, и от председател на градската организация", каза Борисов.

Вече е започнала процедурата за избор на заместник на Иванов в парламента. Тече 14-дневния срок, уточни Борисов и допълни, че през уикенда ще разгледа съществуващите две-три предложения. „Първо, той не е оказал натиск. Второ, самият журналист не е оказал натиск и аз го помолих в своя репортаж изрично да напише и каже, че г-н Иванов се е опитал да окаже натиск", обясни още премиерът.

Премиерът отново коментира и ситуацията с газа. „През връзките, които изграждаме с Гърция, с Турция. Подписахме и спогодба с Турция за втечнен газ да ползваме техния терминал", уточни Борисов. Той заяви, че нямаме и 280 млн. лв., за да се плати първия реактор през септември, но се търсят варианти, сред които и европейски съинвеститор. „Дотогава трябва да се изясни и въпросът с цените на газа", допълни министър-председателят.

Междувременно обаче проверка на Дарик в деловодството на парламента установи, че оставката на Лъчезар Иванов като председател на здравната комисия все още не е подадена в деловодството на парламента, въпреки изричното изказване на премиера Бойко Борисов, че Иванов трябва да напусне всички постове.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов подаде оставка от поста на заместник-председател на Народното събрание. Той заяви, че се оттегля и от поста на лидер на софийската организация на управляващата партия. По думите му с оставките си ще защити принципите на ГЕРБ за „прозрачност на управлението", както и честта на партията. В последните два дни заместник-председателят на Народното събрание беше обвинен от репортер на Нова телевизия, че се е опитал да спре репортаж за имотното състояние на митничари. Причината била, че Лъчезар Иванов е в приятелски отношения с един от показваните - Сергей Брайков. Днес шефът на агенция „Митници" Ваньо Танов, съобщи, че Иванов е ходатайствал за неговия приятел Бранков да бъде назначен за шеф на митница "Калотина" или поне за началник-смяна.