Лъчезар Иванов подава оставка като зам.-председател на НС
Лъчезар Иванов подава оставка като зам.-председател на НС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лъчезар Иванов подава оставка като зам.-председател на НС
30900
Лъчезар Иванов подава оставка като зам.-председател на НС
  • Лъчезар Иванов подава оставка като зам.-председател на НС

Лъчезар Иванов подава оставка като заместник-председател на парламента. Той съобщи това пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Депутатът на ГЕРБ подава оставка и като председател на софийската организация на партията.

Иванов заяви, че с оттеглянето си от тези постове иска да защити принципите на ГЕРБ за "прозрачност на управлението", както и честта на партията.

"Във връзка с големия журналистически интерес заради скандала отпреди два дена искам да направя обръщение като един от хората на ГЕРБ, като това, че в партия ГЕРБ имаме нови принципи и възгледи за прозрачност в управлението, считам, че това, което се разгоря като скандал, а и за мой авторитет - ще бъде доблестно - подавам оставка като председател на софийската организация и като зам.-председател на НС. Това, което съм постъпил, искам по този начин да защитя своето име и честа на ГЕРБ, която партия трябва да показва и да продължи пътя си на нов морал в управлението на нашата държава", обяви Иванов.

В последните два дни заместник-председателят на Народното събрание беше обвинен от репортер на Нова телевизия, че се е опитал да спре репортаж за имотното състояние на митничари. Причината била, че Лъчезар Иванов е в приятелски отношения с един от показваните - Сергей Бранков. Първоначално Иванов не отрече да е инициирал подобен разговор, но после обясни, че единственият му мотив бил да запази авторитета на парламента.

В последствие стана известно и това, че съпругата на Бранков е главен експерт към комисията по здравеопазване в парламента, която се ръководи от депутата от ГЕРБ.

Съпартиецът на Лъчезар Иванов - шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи и това, че Иванов е ходатайствал за неговия приятел Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митницата "Калотина" или поне за началник смяна.

В същото време вътрешният министър Цветанов Цветанов определи постъпката на депутата като недопустима и посочи, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди следващата седмица случая.

Името на Лъчезар Иванов не за първи път е замесено в скандал. Миналата година стана известно, че е пътувал на разноски на две неправителствени организации заедно с бившия здравен министър в командировка в САЩ.

Преди два месеца пък името му се свърза с лобистката поправка в закона за наркотичните вещества, която беше публикувана в "Държавен вестник", без да бъде гласувана в пленарна зала.

Лъчезар Иванов остава депутат и председател на здравната парламентарна комисия.